Web counter

Saturday 18 December 2010

Legătura dintre alimentaţie şi stres


Din revista Revista HOFIGAL - Natura si Sanatate Nr. 23 , numarul 23 din 20 7, 2010

În condiţii normale, oamenii trebuie să-şi găsească echilibrul şi răspunsuri noi faţă de situaţii noi. Stresul nu este neapărat un fenomen negativ şi de aceea poate constitui o greşeală concentrarea doar asupra efectelor sale patologice. Un nivel moderat de stres poate fi un important factor motivaţional sau poate fi un instrument în dobândirea unei adaptări dinamice la noi situaţii.
Dacă sănătatea este considerată un echilibru dinamic, stresul este o parte a acestuia. Nu există stare de sănătate fără o interacţiune cu alţi indivizi sau cu alte medii. Doar stresul excesiv devine patologic.
Unele tipuri de stres sunt chiar ceva normal şi necesar, atât la serviciu cât şi în afara lui. În cazul în care stresul este intens, continuu sau repetat, atunci acesta poate deveni un fenomen negativ şi poate conduce la îmbolnăvire fizică şi tulburări psihologice.
Din cele mai vechi timpuri, fiinţele umane au dezvoltat genetic o reacţie la ameninţări şi presiuni, ca obiectiv primordial în pregătirea lor pentru activităţi fizice intense. Acest fapt implică o accelerare a ritmului cardiac, cât şi a respiraţiei şi irigarea accentuată a musculaturii. Eliberarea adrenalinei şi noradrenalinei ridică nivelele de glucoză şi de acizi graşi liberi în fluxul sanguin, pentru a asigura mai multă energie.
Nivelul ridicat de stres periculos conduce la o varietate de tulburări şi boli. Acestea includ o plajă largă de consecinţe patologice, ce se întind de la oboseală cronică la depresie şi includ: insomnia, anxietatea, migrenele, accesele emoţionale, alergiile, abuzul de alcool şi tutun.
Pe termen lung, stresul poate contribui la declanşarea hipertensiunii şi, ca o consecinţă, la dezvoltarea bolilor de inimă şi cerebro-vasculare, la ulcer peptic, boli inflamatorii ale vezicii şi probleme musculo-scheletale. Poate altera funcţiile sistemului imunitar care, în cele din urmă, poate duce la dezvoltarea unor forme de cancer. Luate laolaltă, aceste tulburări sunt responsabile pentru o mare parte din boli.
Există însă şi alimente care luptă împotriva stresului.
Polenul conţine multe vitamine, minerale şi oligoelemente într-o formă uşor de asimilat. Toate virtuţile vindecătoare ale plantelor din care a fost făcut sunt prezente în el. Are o capacitate de revigorare foarte mare.
Mierea de albine poate înlocui zahărul. Dacă se pune însă într-un ceai foarte fierbinte, îşi schimbă proprietăţile. Raţia medie de miere pe zi este de circa 50 de grame, dar se poate să ajungă şi până la 200 de grame din când în când, fără probleme.
Pătrunjelul e antioxidant şi conţine mai multă vitamina C decât portocala şi mai mult fier decât spanacul. E vasodilatator şi diuretic.
Varza. O simplă salată de varză crudă ajunge ca să asigure necesarul de vitamina E pentru o zi. E antidepresivă şi anticancerigenă.
Germenii de grâu conţin magneziu şi zinc, buni în combaterea stărilor depresive.
Migdalele conţin vitamina B2, vitamina E, magneziu şi zinc. Adică exact ce îţi trebuie ca să scapi de stres: zincul alungă stresul, iar magneziul şi vitamina B6 ajută la producerea serotoninei, hormonul fericirii.
Laptele este bogat în antioxidanţi, în vitaminele B1 şi B2, dar şi în calciu şi triptofan.
Afinele conţin vitamina C şi antioxidanţi şi sunt o armă redutabilă în combaterea stresului. Vitamina C are un rol determinant în liniştirea sistemului nervos.
Broccoli este un aliment bogat în vitaminele din complexul B, dar conţine şi acid folic care are o influenţă benefică asupra stărilor de panică şi stres.
Merele sunt bogate în flavonoizi, substanţe care reuşesc să reducă riscul apariţiei unor boli cronice cauzate de stres.
Şi noul produs OMEGA-3 ŞI OMEGA-6 VEGETAL lansat recent de compania noastră ajută de asemenea la diminuarea stresului.
Natura are şi ea un mod aparte de a concentra şi limpezi mintea iar găsirea unor locuri spirituale vă îmbogăţeşte viaţa.
Dr. EMIL CRISTEA -
medic MF cu competenţă în apifitoterapie
Drd. Chim. ANCA DANIELA RAICIU

__________________________________

Revista HOFIGAL este editata de catre Fundatia Heron

No comments:

Post a Comment